Lite tips och reflektioner kring fjärrundervisning

 


Många vill visa film just nu, vilket fungerar väldigt bra oftast. SLI har mycket filmer och är populärt märker jag. Men har ni provat NE.play? finns 20000 filmer där. Kolla in utbudet här

Ibland sitter man där och ska hjälpa en elev med inloggning, mattetal etc och man skulle behöva visa på deras skärm, de flesta har varit där eller hur. Be då elev dela skärm när man gör det kan man också ge behörighet att "ta över" deras skärm. Det innebär att du som lärare kan styra deras skärm, precis som det vore din skärm. Himla smidigt när man behöver hjälpa någon. 

Grupprumsfunktionen har många redan börjat använda. En himla bra funktion som saknades i våras. Perfekt för korta diskussionsövningar exempelvis. Ett tips är att när man har lektion och eleverna ska jobba själva så dela in hela klassen i enskilda grupper. Dvs varje elev blir en grupp. Jag tänker då att man har en genomgång med hela klassen. Sedan ska de jobba självständigt med en uppgift, då öppnar man rummen. Då kan då kan eleverna räcka upp handen och du går in i deras grupprum och hjälper eleven enskilt. Lite grand som en vanlig lektion. Man slipper ringa upp elever under lektion och man är kvar i mötet hela tiden. I slutet av lektion "stänger" man grupprummen och har en återsamling. Att ha lite sk grupprumsövningar är också väldigt bra ur ett socialt perspektiv. Många elever saknar just nu ett socialt sammanhang då fyller grupprumsövningar ett väldigt viktigt syfte. 

Nu när vi är utspridda över hela regionen kan det vara svårt att få tag i kollegor elever. Om man snabbt vill ha reda om de har lektion eller inte finns det en bra mobilapp som heter Skolschema. En himla bra och enkel app där man snabbt hittar kollegors och elevers schema. Finns både för Android och Iphone.

Att lägga korta enkla Forms kan man numer också göra direkt i mötet. Om ni tittar på filmen ser  ni hur man kan göra. Se film här. 

Till sist glöm inte att man kan ladda ner närvarolista i Teamsmöten. Där man ser när elever anslutit och ev gått ur. Viktigt dock att man gör det innan man avslutat mötet, det går inte att göra i efterhand. En del elever hoppar mellan mobil och PC under mötena, då ser det ut som de avvikit men de har bara bytt mellan sina olika verktyg. Klick på deltagare och de tre prickarna då hittar nu hur ni ska ladda ner. 



Som vanligt har ni frågor eller tips hör av er. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är detta?

Nyheter i Teams