Nyheter från Microsoft som kan förenkla vardagen

Förra veckan var det BETT mässan i London. En mässa som drar till sig besökare från hela världen. Det är också där företagen lanserar sina nyheter. Microsoft är givetvis inget undantag, det är på BETT de visar nya funktioner som vänder sig mot utbildning. Som ni vet var ingen från Rättvik där i år. Men jag har försökt via olika sociala medier få ihop vad som presenterades 2020, kan säga att det är bra mycket mer än förra året. Den här listan som följer är på inte sätt komplett men det är ett försök i alla fall. Jag kommer i texten att nämna Immersive reader, det är Microsofts talsyntes som också har inbyggt bildstöd samt en funktion som ökar läsbarheten plus lite andra saker. En ruggigt användbar funktion.

1 Ny Edge webbläsare har jag redan nämnt i andra sammanhang. Äntligen har Microsoft gjort en webbläsare som är på samma nivå som Chrome. I princip allt du kan göra med Chrome kan du göra med nya Edge och lite till. Översättning av webbsidor och  Immersive reader är inbyggt. Du kan även stryka under text i webbsidor bla och spara för framtida bruk. Liksom i PDF dokument. När du laddar hem Edge följer dina bokmärken och lösneord från Chrome med (i de flesta fall) så det är smidigt att byta. Liksom att man kan ändra textstorlek på webbsidor. Länk för att ladda hem finns här.

2 Office lens som kanske en del provat finns att ladda ner till sin PC eller framförallt mobilappen är en bra app, som blir bara bättre och bättre. Scanna ett dokument med mobilen och skicka det var du vill med ett knapptryck. Översättning talsyntes mm allt kan man göra direkt i appen. Funkar himla bra för foto också. Ladda hem Office lens från Microsoft store som du hittar längst ner till vänster på skrivbordet, sökrutan alltså, eller i Appstore på en mobil.

3 Diktering till word, powerpoint mfl har Microsoft pratat om i ett år nu, men tydligen ska det landa hos oss närmaste veckan. Himla bra för våra dyslektiker. Klicka på ikonen Diktering och välj språk där.

4 För matematiken har det kommit nya verktyg och en del förbättrade Equation Tools har kommit till Onenote, ska tydligen vara kanon. Dessutom är Windows kalkylator klart förbättrad med en bra grafräknare

5 I Powerpoint kan du nu få textning live till din presentation dessutom kan du välja bland 60 språk dvs din presentation kan få textning direkt, perfekt för er som spelar in Flipped classrom filmer. Givetvis bra för de av våra elever som har svårt med svenskan. Samma funktion kommer snart till Onenote där tänker jag att det är kanon för våra elever som har det svårt att de enkelt kan få våra genomgångar textade från sina egna PC och dessutom på valfritt språk.

6 Mike Tholfsen är Microsoft expert på utbildning och O365 givetvis höll han en föreläsning på BETT om nyheter. I länken finns hans presentation han höll där. Det är många slides men för den nyfikna finns det lite matnyttigt, kolla gärna på länkarna som finns i presentationen. Länk finns här

7 Till sist mina fd kollegor var och besökte BETT förra veckan de har gjort en sammanställning om vad de upplevde och såg där. Vad som är på gång etc. Kolla gärna in deras Sway de gjort. Länk finns här 

Till sist jag vet att det svårt att beskriva sånt här i text, så är det något ni funderar på eller vill prova hör av er vetja
Tack för ni orkade läsa

Kommentarer

  1. Tänkte du kunde få en kommentar också :-) Intressanta nyheter! Och edge fungerar ju riktigt bra även om jag hade velat kunna ha större möjligheter att ändra utseendet, men det kommer nog.

    SvaraRadera
  2. Lär mig direkttextning i Powerpoint NU!!!! /Jeanett

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är detta?

Lite tips och reflektioner kring fjärrundervisning

Nyheter i Teams